20 Yaş Dişi

20 Yaş Dişi

20 Yaş Dişi

20 Yaş Dişi

20lik dişler, çoğu kişinin gençlik yıllarının sonlarına veya yirmili yaşların başlangıcına girdiği sırada çıkan üçüncü ve son molar gurubu diştir. Ağzımızda çıkan en son diş olan bu dişler sağlıklı ve düzgün hizalanmış haldeyken ağız için değerli bir yapı taşı olabilir, ancak daha sıklıkla, yer darlığı gibi nedenlerle diş eti seviyesi altından tamamen ortaya çıkamaz ve çene kemiği ile diş eti dokusu arasında yamuk pozisyonda – gömük kalırlar ve çekilmeleri gerekir.

20 yaş dişlerinin pozisyonları yamuk, hatta yatay olarak konumlanabilirler, ikinci molar dişlere doğru, dile veya yanağa doğru açılı olabilir. Buna ek olarak, etkilenmiş 20 yaş dişleri yakınlardaki dişler, diş etleri ve kemikte kalıcı hasarlara neden olabilir ve bazen çene dokularını yok edebilecek kistler veya tümörler oluşmasına neden olabilir. 20lik dişlerin yamuk hizalanması, komşu dişlere, çene kemiğine veya sinirlere zarar verebilir veya öndeki dişleri iterek çapraşıklığa neden olabilir.

Yirmilik dişler sürmüş ve ağıza açılmış da olabilir; bunlar yumuşak doku ve / veya çene kemiğinde sıkışıp kalmış olabilirler veya sadece diş eti içinden geçerek sadece kısmi sürmüş – ağız ortamında bulunabilirler. 20 yaş dişlerinin kısmen sürmesi, bakterilerin dişin, örtülü kalan dişetinin altına ve çevresine girmesine; ağrıya, şişmeye, çene ödemine ve genel hastalığa neden olan bir enfeksiyona neden olur. Kısmen sürmüş dişler ayrıca diş çürümesine ve diş eti hastalıklarına daha yatkındır; çünkü ulaşılması güç yerler fırçalama ve diş ipi ile bakımı zorlaştırır.

Bu nedenle, diş hekimleri, enfekte olan veya gömük kalacağı öngörülen 20lik dişlerin cerrahi olarak çıkarılmasını önerir.

Gömük dişler oral cerrahi gerektirir. Bir 20 yaş dişi çekimi genelde ağrısız bir işlemdir çünkü anestezi altında yapılır ancak daha sonraki süreç biraz sorunlu olabilir. Bunun için doktorunuzun direktiflerine harfi harfine uymanız gerekmektedir.20 yaş dişiniz çekildikten sonra iyileşme hızınız, çekimin zorluk derecesine bağlıdır. Genel olarak, karşılaşabileceğiniz durum;

 

İlk 24 saat boyunca

 

Kanama, diş çekildikten sonra birkaç saat sürebilir. Kontrol etmek için, bir parça temiz nemli gazlı bezi boş diş soketinin üzerine yerleştirin ve sıkıca tutturun. Yaklaşık 30 dakika sabit basınç uygulayın. Nemli bir çay poşeti etkili bir alternatiftir. Çaydaki tanik asit, kanın pıhtılaşmasını sağlar (kan pıhtısı, açık bir yaranın üzerinde şişe tıpasına benzer şekilde işlev görür). Eğer küçük bir derecede kanama devam ederse bu işlemi tekrarlayın; Ağır kanama oluşmaya devam ederse, doktorunuza başvurun. Diş çekildikten sonra 24 saat boyunca durulama veya tükürme yapmaktan kaçının, “emme” eylemlerinden kaçının (örneğin, pipet ile veya sigara içmeyin) ve sıcak sıvılardan (kahve veya çorba gibi) kaçınınız. Bu aktiviteler pıhtıyı çıkarıp, kuru bir iyileşmeye neden olabilir.

 

   Yüzde şişme genellikle dişin çekildiği alanda meydana gelir. Şişmeyi en aza indirgemek için 5 dakika boyunca yüzünüzün üzerine bir parça buz koyun ve ardından 5 dakika bekleyin. İlk 24 saatlik periyot boyunca tekrarlayın.
Ağrı kesici ilaçlar
Asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Motrin veya Advil) gibi ağrı kesici ilaçlar alınabilir. Gerektiğinde, diş hekiminiz ya da ağız cerrahınız daha güçlü ağrı kesici reçeteleri yazabilir.
Antibiyotikler d
iş çekmeden önce reçete edilmiş olabilecek (çekilmesi gereken 20 yaş dişinin etrafındaki herhangi bir aktif enfeksiyonu tedavi etmek için) bitene kadar alınmaya devam edilmelidir.
Yeme-içme a
nesteziden kaynaklanan tüm uyuşukluk gidene kadar gıdalar sıvı bir diyetle sınırlandırılmalıdır. Yumuşak yiyecekleri birkaç gün yiyin. Ayrıca narkotik ağrı kesici ilaç kullanıyorsanız alkolden kaçının.
Dişlerinizi fırçalamaya devam edin, ancak ilk 24 saat boyunca çekilen dişe doğrudan komşu olan dişlerden kaçının. İkinci gün, dişlerin hafifçe fırçalanmasını sürdürün. Ağız gargaraları kullanmayın; bunlar çekim yerini rahatsız edebilir.

 

24 saat sonra

Yüzdeki şişme Diş çıkarma alanında ilk 24 saat buz sonrasında sıcak kompres ile tedavi edilmelidir. 20 dakikalık bir açık, 20 dakikalık kapalı programla bölgeye nemli bir sıcak havlu uygulayın. Gerektiğinde tekrarlayın.
Ilık tuzlu suyla yemeklerden sonra ve yatmadan önce ağzınızı  (bir fincan ılık suda 1 çay kaşığı tuz ile çözün) gargara yapın. Hazır ağız gargarası kullanmayın.
Dikişler mevcutsa ve kendiliğinden eriyen tipte değilse, yaklaşık 7-10 gün içinde doktorunuz tarafından alınması gerekir.
Kuru soket işaretlerini izleyin. Bu durum doktorun tedavisini gerektirir.
Tam iyileşme, ekstraksiyon işleminden sonra birkaç hafta ila bir ay içinde gerçekleşir. Bununla birlikte, genellikle ilk veya ikinci hafta içinde ağzınızda çekim yapılan bölgeyi kullanmaya başlayabilisiniz. Sıradışı durumlarda diş hekiminiz ne beklemeniz gerektiğini açıklayacaktır.

20 Yaş Diş Çekim Sonrası Olası Komplikasyonları Nelerdir?

20 yaş dişinizi çektirdikten sonra en önemli iki komplikasyon şunları içerir:

Kuru soket. Kuru yuva, ya kan pıhtısı çıkarılan diş soketinde oluşamadığında ya da oluşan kan pıhtısının çekim yerinden çıkarıldığında ortaya çıkan yaygın bir komplikasyondur. Pıhtı oluşmadan iyileşme gecikecektir. Bu gerçekleştiğinde, kuru soket tipik olarak ekstraktasyondan 3-4 gün sonra oluşur ve ağrı (donuk – orta ila şiddetli bir ağrı) ve kötü bir ağız kokusu eşlik eder. Diş hekiminiz ya da ağız cerrahınız, çekim yuvasına ilaç koyarak kuru soketi tedavi edecektir.

Parestezi. Parestezi 20 yaş diş çekiminin nadir bir komplikasyonudur. Çene kemiğine sıkışan 20lik dişleri sıklıkla sinire yakındır. Bazen bu sinirler diş çıkarma işlemi sırasında yaralanabilir veya hasar görebilir. Sonuç, dil, dudak veya çenenin birkaç gün, hafta, ay sürecek veya kalıcı olabilen bir hissizlik (parestezi adı verilir) olur.

Sorunuz mu var?

Bir telefon kadar uzağınızdayız
+90 (212) 542-16-00

Hakkımızda

Kliniğimiz Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Acilinin hemen karşısında bulunmakta olup, Bahçelievler Metro yada Metrobüs istasyonuna sadece 7dk (500 metre) yürüme mesafesindedir.Atatürk Havalimanı’na 4 ,Otogara 6 metro durağı uzaklıktadır.

Site içeriğinde kullanılan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle tanı veya tedavi amacıyla kullanılamaz. © 2018 3ADent . Tüm hakları saklıdır | Design by Mr.B
WhatsApp chat